Страници

понеделник, 5 май 2014 г.

София
София девиз  - " Расте, но не старее ! "

София столицата на Република България - София е с население от 1 150 472 души и се намира на надморска височина от 550 м  . Разположена в Софийското поле и заобиколена с  планини от всички страни : север - разклонения на Стара планина , на юго- изток - Лозенската планина , на юг от Витоша , на югозапад - с плосък Лозенски планински пръстен от планини прекъснат само в посока северо- запад - в посока на Югославия , а на изток и юг- изток - тракийската низина .
Разстояние от София до границата с Югославия при ГКПП Калотина  е 55 км,  до границата с Македония при ГКПП Гюешево е  113 км , до границата с Гърция при ГКПП Кулата  е 183 км до границата с Турция при ГКПП Капитан Андреево  е 315 км до румънската граница при  Видин  - 211 километра и  324 км при Русе, до морската граница - 392 километра ( Бургас ) и от 470 километра ( Варна) . Намира се недалеч от София Панчарево езеро и международни маршрути.
История на града
София е град, който има история на 7000 години , един от най-старите градове в Европа . В сърцето на града все още намераме неща от живота на хората през неолита, датиращи от каменната епоха и бронзовата епоха. Смята се, че причината за населяването на тези земи в древни времена са топлите минерални извори, които са в изобилие в София Басейн . Особено много от тях и до днес са се запазили в център в близост до старата баня с минерална вода и сградата на Президентството , в квартал Лозенец , Горна баня и Княжево . Ниските водоизточници варира с температура  21-42 градуса , тази вода  съдържа множество йони соли,които имат лечебни свойства.
След създаването на Дунавска България през  681 година българските владетели прояви интерес към Сердика , древното име на София. През 809 година  Кан Крум успя да го включи в рамките на България .В действителност , мястото на град Сердика му дава повод  да се превърне в център на Балканския полуостров. Това име е продължило до 1018 г., когато след завладяването от Византия , е преименувана на Триадица , което означава " на планините . " След 1194 името на Сердика се възстановява .

Забележителност
Атракции. Няколко сгради и места водят  спор за правото да се наричат символите на София. Най-често това твърдение се отнася за  Паметника Църква на Св. Александър Невски . Църквата съхранява кичур от косите на Апостола на свободата Васил Левски. Зад църквата се намира гробницата на патриарха на българската литература Иван Вазов (1850-1921) , и в градинката пред църквата се извисява паметник на поета . В източната част на площада е сградата на Св. Св. Кирил и Методий , който се помещава Националната галерия за чуждестранно изкуство , която има уникални експонати на изкуството от Африка , Азия и Европа , Испански картини в стил барок. Южно от там  стои на сградата на Художествената академия , където се учи иконопис , реставрация, живопис , скулптура, сценография .


Вторият символ на столицата - Народния театър Иван Вазов . Театърът е основан през 1904 г., а сградата му е била завършена през 1907 година. Сградата е в стила на немския класицизъм с елементи на модерния тогава стил сецесион. Интериорът е обновяван на два пъти след пожара в театъра през 1923 г. и през 1970-1976 г. . Аудиториум с две нива на 850 места . Театърът разполага с две камерни сцени, една за 150 , а вторият - около 100 места . В театъра работят едни от най-добрите актьори и режисьори на страната , някои - в цяла Европа.
София Сградата на Народното събрание ( 1884 , 1890 , 1928 ) - третият кандидат за символ на града. На койтое изписано мотото : "Съединението прави силата" - който е ключов елемент от националния герб на Република България . Срещу сградата на парламента - паметник на руския цар Александър II , Освободителя на България , създадена през 1905 година. На запад от сградата на Парламента се намира Българската академия на науките , която е създадена през 1869 г., а на север от сграда на  Софийски университет Св. Климент Охридски . Това е най-старото висше учебно заведение в България , основан през 1888 г. , а сградата на Университета построена през 1925 г. за сметка на братята Евлоги и Христо Георгиеви статуи на които са монтирани от двете страни на главния вход .
Най- обичаният и уважаван от всички българи е паметник на Апостола на свободата Васил Левски , построен на мястото на екзекуцията му . Руски паметник се намира на запад от центъра на града. Той е посветен на руския цар и руските воини , загинали в борбата за освобождението на България .
Паметника на създателите на  българската азбука Кирил и Методий пред Народната библиотека. Множество бюстове на  национални герои , фигури от Възраждането , поети , писатели и революционери красят алеите в Борисова градина .
Забележителностите на града са улиците Граф Игнатиев , Раковски , кв. Витоша . Улица Граф Игнатиев, която се простира от изток на запад , като се започне от моста Перловски украсена с фигури на работници и селяни , демонстриращи приятелство между българския и руския народ.  От лявата и дясната страна на улицата е пълно с магазини - до пресечните улиците с патриарх Евтимий и Васил Левски , където има паметник на Патриарх Евтимий , образователна и религиозна фигура от края на четиринадесети век . Улицата се простира на запад покрай големия площад с църквата , която се намира от дясната страна на улицата , и идва на кръстопътя с Граф Игнатиев и Раковски , отвъд която е площад  Славейков . Там, пред градската библиотека , е най-големият книжен пазар на София. През пролетта на 2000 г., на площада беше създаден оригинален паметник на двама известни български писатели и общественици - баща и син - Петко и Пенчо Петко и Пенчо Славейкови. Човек може да седне на пейката до тях и да направите снимка. В близост се намират няколко кина , маркови магазини, фотоателиета и сгради с интересна архитектура.
Транспорт
София е най-големият транспортен възел на България. Горещите линии в България са разделени на северени и южни . В тези направления са ориентирани автобусните  и железопътни гари . В допълнение , в София има много частни превозвачи, особено много частни автобуси , пътуват  до съседните балкански страни и до всяка точка на  страната. Информация за тях може да бъде намерена на основните автобусни гари в тези случаи , които изискват алтернативен вариант или други удобни дни и часове на отпътуване . Общественият транспорт може да бъде описан като неорганизиран добре , без план на града със схемата на транспортни маршрути.
От 1998 г. в София действа първата линия на метрото . Има десетки автобусни линии, свързващи столицата с близките селища и предградия , както и градските маршрути по-къси разстояния, във всички посоки вървят автобуси тролейбуси и трамваи .

Люлин планина се намира на три километра от околовръстния път , югозападно от София и на практика е част от града. Това е идеалното място за отдих на открито , туризъм , крос . Има много интересни местности с гъсталаци от дървета и храсти твърда дървесина , красиви поляни и хралупи . Тук няма да видите означения маршрути , туристически хижи и бариери.
Друго атрактивно място е поляна с дъба Хан Аспарух дървото е кръстено така, заради неговата възраст от  поне 14 века . Той е свидетел на раждането на България . Наоколо  има  пчелини , лешникови храсти . Петстотин метра от дъба по пътя водещ към село Железница , там има хижи и туристически пътеки. Панчаревското езеро ( на 12 км от столицата ) се намира в близост до село Панчарево . Неговата дължина е пет километра и  около 1 километър широко. Там има условия за риболов, водни спортове : плуване, гребане , сърф . Тук често се провеждат състезанията по гребане и водни ски . Има водно колело , плуване и риболов специални места . Около езерото има много частни ресторанти в които можете да се насладите на вскусни гозби.
Интересни обекти в полите на Витоша са Боянската църква и  Драгалевския манастир , наречен за предшественици на Ренесанса в Европа. Особено ценни са стенописа през 1259 г. , по стените на Боянската църква, която експерти виждат в началото на реалистичната живопис от епохата . Църквата е  включена в списъка на паметниците на културното наследство под закрилата на ЮНЕСКО .
Един от най- крайградски зони на София - курорт Банкя, разположен в подножието на Люлин . Този спа център за лечение на сърдечно-съдови и белодробни заболявания. Има автобуси , и може да се стигне с влак. По бреговете има много красиви места за разходки и екскурзии. В града има няколко галерии , множество ресторанти и кафенета , малки клубове и дори стадион.
Кремиковски манастир се намира на 30 километра от София по южните склонове на подножието на Стара планина. От особено значение са стенописите , които показват нов поглед към иконописта в тази далечна епоха. Манастирската църква е миниатюрна , тя е добре запазена . Туристите идват тук често.
София е най- популярният парк в природен парк " Витоша " , която обхваща част от планинска верига с това име .
Централен градски парк Витоша се явява Борисов градина, която се простира по протежение на бул. Цариградско шосе до Орлов мост . На входа на парка се намира езерото  Ариана . Тук са и Националния стадион " Васил Левски " и стадиона на Българската армия. В парка има много пътища , някои от тях павирани . По алеите са положени десетки бюстове на български революционери , писатели и поети. Борисов градина - любимо място за отдих за жителите на София. аренда авто в бургасе
Южния Парк  - втората по големина след Борисовата градина. Той започва кв. Иван Вазов до кв. Хладилника. Има детски площадки , има воден басейн "Спартак ". Паркът често е домакин на състезания, организирани от Столична община . Тук обичат да се обучават спортисти, феновете на бойните изкуства.
София  е един от най-зелените градове в България . Неговата украса са парковете, градините и площадите , по улиците му всяка пролет цъфтят  хиляди дървета.