Страници

понеделник, 23 юни 2014 г.

Григор Димитров

Всяко същество стига един момент, в който навлиза в пика на своето съществуване. Това е мо-ментът, в който ябълката е готова да падне на земя-та или Ърнест Хемингуей посяга да сложи точката на ггьрвия си велик роман „Слънце изгрява".
Такъв ли е сегашният момент за Григор Димитров? Някогашният „Бейби Федерер" и сега-шен №13 в света отдав-на е спрягай за бъдеща звезда, но вече е на 23 и още търси своя пробив на Големия шлем. Дали това ще се случи на „Уимбълдън"? Това определено не е единстве-ният му шанс (нека си спомним за 28-годишния Стан Вавринка, спечелил първата си голяма титла в Австралия през януари), но един специален играч, за какъвто смятат бъл-гарина, трябва да прави специални неща.
Той е на 23, което оз-начава, че дните му на млада надежда са в ми-налото. Играчите, конто са печелили титли от Големия шлем, са „започ-нали" горе-долу на тази възраст. Федерер беше на 22, когато взе първата титла от „Уимбълдън", докато Анди Мъри успя чак на 25, но доста преди това се беше утвърдил в световния елит с някол-ко титли от „Мастърс". Димитров досега има
само полуфинал на такъв турнир.
Но тази година изглеж-да различна за него. Димитров се изкачва със завидно постоянство в ранглистата, най-вече за-щото само веднъж е губил в ггьрвия кръг в последно време. Този случай беше особено неприятен - по-ражението беше точно на „Ролан Гарос" (от Иво Карлович). Болката от този удар обаче може да бъде облекчена от полуфинала в Рим, загубен от Надал.
Сега въпросът пред Димитров е дали ще се превърне като Ернестс Гулбис в един от онези играчи, конто блестят за
кратко като танцуващи около пламъка мушици. Самият Димитров обаче се опитва да се предпази от последиците от загу-бата от Карлович.
„Няма нужда да се уте-шавам по някакъв начин. Разбира се, исках да на-правя добър турнир, за да сложа подобаващ край на сезона на клей. Всъщност бях доста наточен и се чувствах наистина свеж. Бях изиграл доста мачове предшпната седмица, но това и трябва да правя, а и то ми харесва. Затова не искам да се укоря-вам прекалено много за случилото се. В крайна сметка това е само една загуба", заяви той.
Определено Димитров е възприел един от нави-ците на големите играчи — не се оставя загубите да го повалят. „Имах добър сезон на клей и няма да се отчайвам от тази загуба. Това ще ме мотивира да се върна още по-силен, пък и ми дава повече време да си почина за седмиците на трева".
Димитров не вдигаше излишен шум. Той заста-на зад думите си с титла-та в Куинс, където бяха още Вавринка, Мъри и Бердих. На финала бъл-гаринът спаси мачбол на Фелисиано Лопес, за да триумфира с титлата.
„На бързи настилки е трудно да се играе срещу  коли поп наем албена